Zucchinikaka  à la LCHF

Jag älskar morotskaka och i mitt ‘tidigare’ liv bakade jag det ofta. Nu har jag hittat ett recept som liknar det, fast det är zucchini som bas, så det passar LCHF bättre. Fantastiskt saftig, fräsch och god. Mycket uppskattad på jobbfikat idag.image

Den här är ju även glutenfri, lågkolhydrat , sockerfri, GI och Paleo (om man byter ut smör och färskost till kokosgrädde i toppingen )

Jag har hittat två  receptet på  www.lesscarbs.se samt mariannes bokblogg som jag kombinerat och justerat lite till mitt egna.

Till en zucchinikaka ca 24 cm rund form :

  • 2 dl rapsolja, naturell (utan smak)
  • 3 msk sötströ (ICAs eller sötströ el sukrin)
  • 1/4 krm stevia
  • 4 ägg
  • 2 dl fint riven zucchini (1 liten  zucchini)
  • 3,5 dl mandelmjöl 
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1,5 tsk kanel
  • 1/2 tsk nyriven muskotnöt
  • 1/2 tsk salt

Gör zucchinikakan så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
  2. Vispa sötning och olja tillsammans med äggen några minuter.
  3. Riv zucchinin grovt och blanda ner i äggsmeten. 
  4. Blanda övriga ingredienser och vänd ner i smeten. 
  5. Häll ner i smord springform 24 cm. (Jag brukar även ta bakplåtspapper i botten och sen smöra det)
  6. Ställ in i 175 grader varmluft 35- 40 minuter, tills kakan är fast och en provsticka inte blir kladdig när du provkänner. 
  7. Låt svalna helt. Gärna över natten så smakerna hinner sätta sig.

 

Ingredienser till topping/glasyr:

  • 175 gr smör, smält svalnat
  • 200 gr färskost (typ Philadelfiaost)
  • 1 msk sukrin flor (man kan ta mer om man vill ha sötare smak)
  • 1/4 krm stevia
  • 1/4 tsk vaniljpulver
  • Saft och skal från 1/2 citron

Gör så här:

  1. Smält smöret och låt det svalna.
  2. Riv skalet fint från en halv citron, spara lite till dekoration
  3. Pressa saften ur en halv citron
  4. Vispa ihop alla ingredienserna till en fluffig kräm
  5. Bred krämen på den kalla kakan och dekorera med lite citronskal och ev valnötter, låt fantasin flöda :)

Om man vill ha en Paleo kaka så gör man toppingen på kokosgrädde som man vispar och smaksätter med samma ingredienser som ovan, sukrin melis, vaniljpulver och citron.

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


åtta + = 16

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>