image
Parmarullarna upplagda på ruccolabädd

Tidigare har jag gjort små parmarullar som jag fyllt med philadelfiaost och basilika och serverat som aptitretare. Nu till nyår tänkte jag att jag gör en lite mer avancerad och så den fungerar att servera som förrätt. Det är en  förrätt som är smidig även till ganska många eftersom mycket går att förbereda innan och sen lägger man upp den fint på tallrikarna. Den blev fantastisk god och var mycket uppskattat av alla från 15 år och uppåt ;-).

Ingredienser till ca 5 pers:

  • 80-100 gr parma- eller serranoskinka.
  • 1/2 dl creme fraiche
  • ca 1 dl philadelfiaost (färskost)
  • 1/2 vitlöksklyfta
  • lite havssalt
  • lite svartpeppar
  • färska basilikablad från ca 1/4 kruka
  • plastfolie
  • Ruccola
  • ca 1/2 dl pumpafrö, rostade
  • lite olivolja att ringla över
  • lite balsamvinäger, (gärna krämig om man hittar sockerfri) att ringla över
  • ev friterad kapris

Gör så här:

Ostfyllningen

  1. Vispa creme fraichen fast i en bunke
  2. Rör i philadelfiaosten i creme fraichen, blanda väl.
  3. Riv vitlöken och blanda i ostkrämen.
  4. Smaka av med lite salt och peppar.

Rullen

  1. Ta ca 40 cm plastfolie och lägg på bänken.
  2. Lägg skinkan på plastfolien, lite omlott. Jag tog ca 5 skivor på efter varandra och två på tvären.

    Ostfyllning på skinkan
    Ostfyllning på skinkan
  3. Bred ostfyllningen på skinkan, lämna ca 1 cm skinka utan i ena änden, så fäster det bättre när man rullar ihop.
  4. Dela basilika bladen en gång och fördela basilikabladen på ostfyllningen med lite mellanrum. Täck ca 3/4 av osten.
  5. Rulla ihop som en rulltårta och ta hjälp av plasten för att få en fin och jämn rulle.
  6. Lägg in rullen i frysen minst 30 min för att få jämna skivor när man skär upp den.

 

Basilikablad fördelade på ostfyllningen
Basilikablad fördelade på ostfyllningen
IMG_3574
Rullen rullas ihop med hjälp av plastfolien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rostade pumpafrön

  1. Hetta upp en stekpanna med lite olja.
  2. Lägg i pumpafröna och stek en stund tills de får fin färg. De börjar ”poppa” efter en stund, så man kan behöva lägga på ett lock.
  3. Strö på lite flingsalt när de är färdiga.
  4. Detta går att göra långt innan man serverar förrätten.

Friterad kapris (om man vill)

  1. Hetta upp olja i en panna, gärna rapsolja
  2. Lägg i kaprisen och fritera tills de börjar få färg och får en nötig smak.

Uppläggning

  1. Strö lite ruccola på tallriken
  2. Skiva parmarullen och lägg på ruccolan
  3. Ringla lite olivolja och balsamvinäger över parmarullarna.
  4. Strö de rostade pumpafröna på.
  5. Lägg ev lite friterad kapris runt på kanten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.