imageimageDet här blev överraskande gott. Originalet är ett recept från Linas Matkasse som jag har LCHF anpassat. Det går även enkelt att göra som en Paleorätt genom att byta ut yoghurten mot kokosgrädde eller majonnäs. Det är många ingredienser och olika moment att göra, men väl värt besväret.

Ingredienser:

  • 1/2 -1 aubergine
  • 1 paprika
  • 1/2 rödlök
  • ca 1/4 vitkålshuvud
  • 2 – 3 dl vatten
  • 1 tärning kycklingbuljong
  • 1 dl matlagningsyoghurt
  • 1/2 dl cremefraiche
  • 1 msk majonnäs
  • rivet skal fr 1/2 citron
  • 1 + 2 vitlöksklyftor
  • 3/4 dl grädde (majonnäs el olja för Paleo)
  • 1 äggula
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk salt
  • 2 krm kanel
  • 2 krm cayennepeppar
  • peppar
  • 1 påse hackade rostade hasselnötter
  • olivolja/smör och eller Kokosfett att steka i

 

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 250 grader.

2. Skala och tärna auberginen i cm tärningar.

3. Skölj paprikan och  ta bort kärnorna. Tärna i likna de storlek som auberginen.

4. Skala och klyfta en halv rödlök

5. Lägg grönsakerna på en plåt och krydda med 1/2 tsk salt.

6. Ringla olivolja (1-2 msk)över grönsakerna  och blanda runt.

7. Tillaga i övre delen av ugnen i 15-17 min.

8. Finhacka vitkålen, enklast i matberedaren.

9. Hetta upp en stekgryta med olivolja och/eller kokosfett och smör.

10. Fräs vitkålen i grytan i 3-4 min och blanda i 2-3 dl vatten och 1 buljongtärning.

11. Sänk värmen och sjud ca 10-15 min tills önskad konsistens på vitkålen.

12. Citronyoghurt: blanda matlagningsyoghurt, cremefraiche, majonnäs, finrivet citronskal och 1 pressad vitlöksklyfta i en skål.

13. Smaka av citronyoghurten med salt och ev lite peppar.

14. Blanda grädde, äggula,2 pressade vitlöksklyftor, 1 tsk spiskummin, 1 tsk salt, 2 krm kanel och 2 krm cayennepeppar i en bunke.

15. Blanda ner ca 500 g lammfärs i bunken med ’kryddröran’ och blanda till en jämn smet.

16. Forma färsen till 8-10 avlånga järpar.

17. Häll olivolja och/elller smör och kokosfett i en stekpanna och värm den till lite mer än medelvärme.

18. Stek lammfärsjärparna i stekpannan i ca 5-6 min.

19. Trä de stekta järparna på grippspett och rulla i hälften av de hackade hasselnötterna.

20. Finhacka 1/2 kruka persilja och 1/4 kruka dill.

21. Blanda den kokta vitkålen med de rostade grönsakerna, hackad dill och persilja.

22. Smaka av grönsakerna med salt och svartpeppar. Strö lite hackade hasselnötter över.

23. Servera Spetten med vitkålssalladen, citronyoghurten, rostade hasselnöter och ev några citronklyftor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.