Hoppa till verktygsfältet

IMG_0281

 

Jag älskar italiensk mat, så nu är det hög tid att jag bjuder på en fantastiskt god italiensk rätt, klassikern Parmigiana. Detta är en rätt som det finns många olika recept och varianter på, alla har sina egna i Italien, liknande som vi och våra köttbullar. Detta receptet har jag fått från min syster som bor i norra italien. Den kan ätas som en egen rätt med sallad till, som tillbehör till stekt eller grillat kött, eller som en rätt på en buffé.

Parmigiana (ca 4 pers)

Ingredienser:

  • Cirka 2 stora auberginer (ca 20 cm långa)
  • Olivolja- och/eller majsolja
  • salt
  • 2 burkar skalade tomater
  • 1 lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 krm ”peperoncino” -ung cayennepeppar
  • salt
  • 1 stjälk basilika (ca 6 blad)
  • Ca 6 msk riven parmesanost (färsk)
  • 1 knippa basilika
  • 2 mozarellor

Gör så här:

Förberedning auberginer

  1. Skala och skär auberginen i ca 1 cm tjocka skivor på bredden.
  2. Lägg i en skål varvat med rikligt med salt, helst grovt. Låt tå ca en halvtimma.
  3. Häll av vätskan som bildats och skölj av saltet
  4. Torka skivorna med kökshandduk.
  5. Värm upp rikligt med olja i en panna eller kastrull (skivorna måste ”simma” i oljan).
  6. Fritera auberginerna tills de är genomstekta (mjuka när du känner med gaffeln) och gyllenbruna.
  7. Alternativt ugnsstek auberginen i 200 grader ca 20 min på oljad plåt och ringlad olja över.

 

Tomatsås

  1. Mosa tomaterna med gaffel och låt såsen koka upp med den hela skalade löken.
  2. Smaksätt med salt och peperoncino.
  3. Såsen ska koka under lock tills den blir krämig (ca 45 min), ska absolut inte vara vattning.
  4. Låt koka utan lock de sista 15 min och lägg i vitlöksklyftorna delade på hälften och basilikabladen på slutet.

Lägga ihop Parmigianan:

Skär mozzarellaosten i skivor.

  1. Riv parmesanosten
  2. Klipp basilikabladen
  3. Välj medllanstor form
  4. Börja det understa lagret med auberginer, därefter tomatsås, basilikablad och parmesanost, mozzarella, auberginer, tomatsås, basilika, parmesanost o.s.v. Avsluta det sista lagret med parmesanost.
  5. Om du vill göra rätten rikare kan du varva med kokt skinka.
  6. Låt grädda i ugn ca 30-40 min på ca 180 grader eller tills den är genomkokt.

 

 

20130319-172539.jpg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


− ett = 0