”Helt fantastisk god, något utöver det vanliga” sa barnen.
Kall jordgubbspaj med jordgubbsmousse och färska jordgubbar, perfekt till midsommar.
Ingredienser
Mandelbotten:
- 75 g mjukt smör
- ca 1 1/2 msk sötströ på Stevia, har du koncentrerad stevia behövs mindre.
- 1 ägg
- 1 dl mandelmjöl
- 1 finriven bittermandel
- 1/2 dl kokosmjöl
Jordgubbsmousse:
- 1 gelatinblad
- 125 g frysta eller färska jordgubbar
- ca 1 msk Stevia strö
- Frön från 1/3 vaniljstång
- 30 g smetana el creme fraiche
- 1 1/2 dl vispgrädde
Topping:
skivade färska jordgubbar
Limegelé:
- 2 gelatinblad
- 1/2 dl vatten
- ca 1 msk stevia strö
- saft fr 1-2 limefrukter
Gör så här:
Mandelbotten:
- Vispa smör och sötning
- Tillästt ägget och vispa lite till
- Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem i smeten.
- Tryck ut pajdegen i pajform, gärna med löstagbar kant.
- Ställ kallt i ca 30 min (så skalet inte sjunker ihop vid grävning)
- Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i ca 12 min.
- Ställ kallt för att svalna.
Jordgubbsmousse:
- Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 5 min.
- Skiva jordgubbarna och hetta upp dom med sötning och vaniljfröna.
- Värm tills jordgubbarna blivit lagom mosiga.
- Rör ner gelatinet i det varma jordgubbsmoset.
- Tillsätt smetanan och blanda väl.
- Vispa grädden och vänd ner den i moussen.
- Fyll pajskalet med moussen.
- Lägg på rikligt med skivade jordgubbar i ett fint mönster.
- Ställ pajen kallt.
Limegelén:
- Hetta upp vatten, sötning och saft från lime.
- Rör ner 2 gelatinblad i saften.
- Ställ kallt så att gelén börjar tjockna lite
- Skeda upp gelen över jordgubbarna
- Tjocknar gelén för mycket an man hetta upp den lite lätt igen.
- Ställ pajen kallt fram tills serveringen.