”Helt fantastisk god, något utöver det vanliga” sa barnen.

20140613-233052-84652087.jpg

Kall jordgubbspaj med jordgubbsmousse och färska jordgubbar, perfekt till midsommar.

Ingredienser

Mandelbotten:

  • 75 g mjukt smör
  • ca 1 1/2 msk sötströ på Stevia, har du koncentrerad stevia behövs mindre.
  • 1 ägg
  • 1 dl mandelmjöl
  • 1 finriven bittermandel
  • 1/2 dl kokosmjöl

Jordgubbsmousse:

  • 1 gelatinblad
  • 125 g frysta eller färska jordgubbar
  • ca 1 msk Stevia strö
  • Frön från 1/3 vaniljstång
  • 30 g smetana el creme fraiche
  • 1 1/2 dl vispgrädde

Topping:
skivade färska jordgubbar

Limegelé:

  • 2 gelatinblad
  • 1/2 dl vatten
  • ca 1 msk stevia strö
  • saft fr 1-2 limefrukter

Gör så här:

Mandelbotten:

  1. Vispa smör och sötning
  2. Tillästt ägget och vispa lite till
  1. Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem i smeten.
  2. Tryck ut pajdegen i pajform, gärna med löstagbar kant.
  3. Ställ kallt i ca 30 min (så skalet inte sjunker ihop vid grävning)
  4. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i ca 12 min.
  5. Ställ kallt för att svalna.

Jordgubbsmousse:

  1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 5 min.
  2. Skiva jordgubbarna och hetta upp dom med sötning och vaniljfröna.
  3. Värm tills jordgubbarna blivit lagom mosiga.
  4. Rör ner gelatinet i det varma jordgubbsmoset.
  5. Tillsätt smetanan och blanda väl.
  6. Vispa grädden och vänd ner den i moussen.
  7. Fyll pajskalet med moussen.
  8. Lägg på rikligt med skivade jordgubbar i ett fint mönster.
  9. Ställ pajen kallt.

Limegelén:

  1. Hetta upp vatten, sötning och saft från lime.
  2. Rör ner 2 gelatinblad i saften.
  3. Ställ kallt så att gelén börjar tjockna lite
  4. Skeda upp gelen över jordgubbarna
  5. Tjocknar gelén för mycket an man hetta upp den lite lätt igen.
  6. Ställ pajen kallt fram tills serveringen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.