Ingredienser till Majonnäs
Ingredienser till Majonnäs

Hemmagjord majonnäs är ju så mycket nyttigare än den köpta eftersom den inte innehåller socker och en massa andra konstiga tillsatser. Så efter att ha testat en massa olika recept och instruktioner och misslyckats ett antal gånger lyckades jag till sist. Det gäller att inte ge upp! Det jag även har lärt mig av alla mina misslyckade majonnäser är att jag nu kan beskriva vad som krävs för att lyckas. Om man lyckas hela tiden vet man inte vad som kan gå fel och kan ju inte då heller riktigt beskriva för andra hur man ska göra. Sen går det även lättare och lättare att göra den. Nu gör jag nästan en omgång i veckan 🙂

Det viktigaste tror jag är att alla ingredienserna är rumstemperarde och för att få dom till det så har jag ett litet knep.

Ingredienser:

 • 2 äggulor
 • 1/2 msk vitvinsvinäger
 • 1/2 msk dijonsenap (man kan ta mer om man vill ha starkare smak), man kan också använda ca 1 tsk senapspulver (då blir det helt utan tillsatser)
 • salt och peppar
 • 3-4 dl naturell rapsolja (jag tycker det blir för kraftig smak av rapsoljan om man använder en smakrik olja)

 

 

Cecilias majonnäs

Gör så här:

 1. Ha alltid rapsoljan i skafferiet eller framme ( ej i kylen)
 2. Häll äggulorna i en smal bägare som man även kan vispa i sen.
 3. Häll i senapen ocb vinägern och vispa tills det blandar sig med elvisp.
 4. Kör ägguleblandningen i mikron tills det blir rumstemperatur, i min mikro kör jag på full effekt mellan 10-15 sek. Här gäller det att vara jätteförsiktig, kör man för länge koagulerar äggulan och det vill vi inte, blandningen ska bara komma upp i rumstemperatur.
 5. Vispa sedan i oljan droppvis med elvispen i den höga bunken, jag brukar börja på mellan hastighet och sen ökar jag till fullt och vispar tills fast och fin konsistens.
 6. Smaksätt sedan med salt och peppar.

Voila! En god och fantastiskt fin  och gul majonnäs utan en massa färgämnen.

 

  

 

 

 

 

 

2 thoughts on “Äntligen lyckas jag med majonnäs!

 1. Jag häller alltid i alla igredienser direkt i hög smal vispskål och låter det stå några minuter så oljan separeras. Sedan sätter jag en stavmixer i botten och kör länst ner tills all olja har sugits ner å blandats. Testa en gång!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.