Nu har jag haft en liten bloggpaus i sommar, men nu är det dags för nya tag, nya recept och tankar.

Kryddsmör är ju ett fantastiskt tillbehör till köttet, kycklingen, fisken eller varför inte till ägget. Sen har jag varit nyfiken på vispat smör som jag fått på restaurang ibland.

Så nu har jag testat och lyckats och det blev verkligen gott.

20140827-212007.jpg

Ingredienser:
300 g smör

Gör så här:

1. Smält 75 g av smöret långsamt i en kastrull eller rostfri kanna.
2. Skär resterande smör i små bitar.
3. När smöret har smält, drag av kastrullen från värmen.
4. Blanda ner smörbitarna, några i taget, samtidigt som du vispar med elvisp.
5. Vispa tills blandningen blir ljus och luftig. (Om smöret känns varmt kan man sätta bunken i ett kallt vattenbad när man vispar.)
6. Man kan smaksätta som man önskar.
7. Klassiskt är ju vitlökssmör, då river man i lite vitlök och ev lite citron och persilja.
8. En grymt gott smör var det pestoinspirerade smöret, med färsk basilika, riven parmesan, lite riven vitlök och mosade rostade pinjenötter.
9. Spritsa ut portionsklickar på en bit bakplåtspapper, eller fyll en vacker skål och ställ in i kylen. Tänk på att ta ut smöret en stund innan servering, så att det hinner mjukna. Särskilt om det har stått i kylskåp över natten.

20140830-092213.jpg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.