På söndagar händer det ibland att det blir tre rätters middag och det är ju trevligt! I söndags skulle jag göra fiskrecept enligt Saras matkasse och då var det inte så mycket recept, så jag tänkte att det är nog bäst att göra en förrätt så att maten räcker. Jag gillar att testa nya saker och ta vara på det som finns, därför blev det en ”grönsoppa” till förrätt. Baserad på kirskål istället för spenat som kanske är mer vanligt, alla tyckte det var gott.
Kirskål
Förrätt – Grönsoppa
Ingredienser:
- ca 2 liter späd kriskkål
- 1 purjolök ( kan ersättas med gullök)
- 2 vitlök
- 2 buljongtärningar
- 5 -7 dl vatten
- 3 dl grädde
- salt och peppar
- ev smaksätt med ädelost
Gör så här:
- Förväll kriskålen några minuter i lättsaltat vatten
- Skiva purjolöken
- Hacka vitlöken
- Fräs löken i smör och ev olja
- Häll i kirskålen och fräs med några minuter
- Häll i buljong och vatten, koka upp och koka 5- 10 min
- Mixa soppan slät.
- Häll i grädden och späd ev med mer vatten beroende på vilken konsistens på soppan man vill ha.
- smaka av med salt och peppar och ev grönmögel ost.
Serveras med halverade kokta ägg, tärnad stekt bacon och skivad färsk lök
Huvudrätt – Stekt panerad kolja med currysås och sockerärtor
Gör så här:
- 600 g kolja eller annan vit fisk som torsk eller kummel.
- Dela fisken i bitar.
- Häll upp kokosflingor i en tallrik.
- Salta och peppra fisken lätt.
- Vänd fisken i kokosen.
- Stek fisken gyllenbrun i smör och ev kokosfett på mellanvärme så den inte bränns.
- Koka sockerärtorna i lättsaltat vatten med smörklick några minuter.
Currysås:
- 2 dl creme fraiche
- 1-2 msk majonnäs
- 1 tsk curry
- salt och peppar
- Vispa Creme Fraiche luftig
- Rör i majonnäs och curry
- smaka av med salt och peppar.
Dessert – Mandel- och citronkaka
Ingredienser:
- 4 ägg
- 1-2 msk sukrin + ev 1 tsk stevia
- 100 g smör
- 1 dl grädde (el kokosgrädde)
- rivet skal av 1-2 citroner
- 3 dl mandelmjöl
- 0,75 dl kokosnötsmjöl
- 1 msk fiberhusk
- 1 tsk bikarbonat
- 1/2 tsk vaniljpulver
- 1 tsk vinäger
Gör så här:
- Vispa ägg pösigt med sukrin/stevia
- smält smöret
- Blanda torra ingredienser
- Riv citronskalet
- Rör det torra i ägg blandningen
- Rör ner smöret och grädden (eller kokosgrädde) i smeten
- Rör i resten av ingredienserna och smaka av ”sockerstyrkan”
- Grädda i 175 ° i ca 15-20 min.
Servera med viskap grädde och bär.