FyllniPajdeg
Ingredienser:
- 3 dl mandelmjöl
- 0,5 dl sesamfrö (helst skalade, de innehåller mindre mängd kolhydrater)
- 1 msk fiberhusk
- 1 tsk salt
- 50 g smör (eller hälften kokosolja hälften smör)
- 1 ägg
Gör så här:
1. Mixa mandelmjöl och sesamfrö i mixer (matberedare)
2. Blanda ner resterande av ingredienserna i mjölet och mixa till en deg.
3. Tryck ut degen i pajform eller springform och nagga botten med gaffel.
4. Låt pajbotten vila i kylskåp ca 30 min
5. Grädda skalet i 175° i ca 8 minuter tills skalet fått lite färg., ta sedan ut och höj värmen till 200°.
Fyllnng
Ingredienser:
- 500g Köttfärs, gärna fläskfärs
- ca 2 msk smör
- 1 gul lök
- 3 vitlöksklyftor
- 1 tsk kalvfond
- 1 dl mixade burktomater
- ev lite grädde
- 2 dl creme fraiche eller smetana
- 3 dl riven ost
- späd ev med lite grädde för en lösare konsistens
Gör så här:
- Hacka löcken.
- Riv eller pressa vitlöken.
- Mixa 1 dl burktomater.
- Smält smöret tills det tystnar i en stekpanna eller gjutjärnsgryta.
- Bryn köttfärsen i smöret tills den får lite färg.
- Tillsätt löken och vitlöken, fräs någon minut.
- Tillsätt mixade tomater och kalvfond.
- Låt koka några minuter.
- Smaka av med peppar och ev lite salt och grädde.
- Riv osten.
- Rör ihop creme fraiche och ost ovh ev grädde.
- Häll köttfärsen i pajdegen.
- Bred ostkrämen på.
- Grädda i ca 20 min.