Monique Forslund skrev i sin kokbok ”LCHF-på riktigt” att hon inte trodde hon skulle gilla något med brysselkål, men av denna gratängen ville hon gärna ta en portion till. Detta stämde även för mig och med grönkål. Det blev en helt suverän gratäng. Nästa gång ska jag testa med brysselkål.
Ingen jättetjusig bild på gratängen, men god var den som sagt…
Ingredienser:
- 300 gr grönkål (jag tog fryst som jag tinade i mikron)
- 1 gul lök
- 2-4 vitlöksklyftor
- 1 pkt bacon
- 1 burk smetana (kan ersättas med crème fraîche)
- 4 dl riven ost
Gör så här:
- Hacka löken och pressa eller riv vitlöken.
- Fräs 1 pkt finhackad bacon i smör.
- Blanda grönkål och lök.
- Smörj en ugnsfast form.
- Lägg i grönkålen i botten på formen.
- Strö över bacon.
- Bred över smetana.
- Riv ost och strö över.
- Gratinera i 200° i ca 20 min.
Gratängen kan ätas som egen rätt med lite sallad till, eller som ett tillbehör till kött eller kyckling. Jag serverade den till grillade kycklingklubbor, det var smaskens.
Väldigt god gratäng!
Vad kul att du också tyckte det 🙂