Frusen Cheesecake – en otroligt god och festlig dessert att bjuda på.
En del jobb med den, men det är det verkligen värt, och den går ju att förberedas innan och förvaras i frysen.
Orginalreceptet är hämtat från http://matildafrisk.se/2012/10/22/gudomlig-cheesecake-lchf/
Smeten
- 3 ägg
- 3 dl vispgrädde
- 1-2 msk stevia
- 1 tsk vaniljpulver
- 2 dl Smetana, fet crème fraiche, eller 200 gr Philadelphiaost (det går också bra att blanda)
Mandelcrunch
- 3 dl mandelmjöl
- 100 gr smör
- Ev 1/2-1 msk stevia
Serveras med jordgubbssalsa eller hallon.
Gör så här:
Mandelcrunch
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Blanda rumstempererat smör till crunchen tillsammans med stevian.
- Vänd i mandelmjölet och blanda väl.
- Lägg upp på en bakplåt (med bakplåtspapper), platta ut.
- Grädda i ca 5-8 minuter (beroende på ugn), det ska få lite färg men inte bli bränt!
- Ta ut och låt svalna.
Smeten
- Ta fram tre bunkar.
- Knäck äggen och separera vitan från gulan, lägg all vitan i bunke 1, och all gulan i bunke 3.
- Mät upp grädden i bunke 2 tillsammans med vaniljpulver.
- Mät upp sockerersättning i bunke 3 (äggulorna).
- Nu kan det börja vispas! Om man vispar i nummerordning så behöver inte visparna sköljas emellan.
- Vispa bunke 1 (äggvitor) till ett hårt skum.
- Vispa bunke 2 (grädde+vaniljpulver) till ett ganska hårt skum.
- Vispa bunke 3 (äggulor+stevia) pösigt.
- Tillsätt crème fraichen i bunke 3 (äggulor) och vispa ihop.
- Ta fram en slickepott och vänd ner bunke 1 (äggvitor) i bunke 2 (gräddde), vänd försiktigt i äggvitorna utan att all luft går ur.
- Vänd i bunke 3 (crème fraiche/äggulor) i bunke 2 (äggvitor+grädde), och vänd försiktigt ihop smetarna.
- Smula mandelcrunchen och häll den i en springform (form med löstagbar kant)
- Platta till crunchen till en botten.
- Hällsmeten över och ställ i frysen i ca 2-3 timmar.
- Ta ut ca 15-20 minuter innan servering.
Servera med hackade jordgubbar eller hallon.
Vad roligt att du gillade cheesecaken! 🙂
Ja, den var väldigt uppskattad av hela familjen, amazing var en kommentar 😉 Nästa kalas blir det denna som serveras som tårta 🙂