Tomat, mozzarella och basilika är en klassisk italiensk kombination som kallas caprese. Buffelmozzarella är smakrikast, men det fungerar även med mozzarella gjord på komjölk.
I Italien får man ofta tomaterna och osten upplagt, men får krydda själv och salladen bör inte göras allt för långt i förväg, men jag tycker den blir godare om den får stå och ’gotta’ till sig en liten stund. Men allra viktigast är att tomaterna förvaras i rumstemperatur för att de ska smaka så mycket som möjligt.
4pers
Ingredienser:
- 1-2 tomater (beroende på storlek)
- 1 mozzarella à 125 g
- ca 5 basilikablad
- olivolja av god kvalite
- balsamvinäger
- salt
- nymald svartpeppar
Gör så här:
1. Skiva tomater och ost. Varva skivorna på ett uppläggningsfat eller som portioner på förrättstallrikar.
2. Rulla ihop basilikabladen, strimla tunt och strö på tomaterna och osten.
3. En liten stund före serveringen: Strö på lite salt och nymald peppar och ringla över rikligt med olivolja och sparsamt med balsamvinäger
3. En liten stund före serveringen: Strö på lite salt och nymald peppar och ringla över rikligt med olivolja och sparsamt med balsamvinäger