Äntligen lyckas jag med ett knäckebröd! Jag har alltid velat göra ett tunt krispigt knäckebröd och inte riktigt lyckats, fast har väl inte försökt så jättemånga gånger. Men nu i alla fall, ett fantastiskt gott knäckebröd som har blivit väldigt uppskattat i jul, dessutom är det fritt från gluten och nötter. Det är mycket enkelt att baka enligt mig i alla fall. Ursprungsreceptet är från Monique Forslunds bok ”LCHF för hela familjen”, men det blir alltid några små justeringar när jag är i farten. Det går ju att variera lite beroende på vad man har hemma.
Receptet
Ingredienser:
- 200 g solrosfrön (kan även ersättas med melonkärnor eller pumpafrön, eller lite av varje)
- 60 g krossade linfrö (går även att ha hela eller Physlliumfrö)
- 100 g sesamfrö (funkar med både orostade och rostade, men skalade)
- 2 msk fiberhusk (finns i min vanliga ICA butik bland glutenfria varor)
- lite salt
- 5 dl vatten
- lite havssalt,(flingsalt) att strö ovanpå
Gör så här:
- Värm ugnen på varmluft till 160 °.
- Blanda alla torra ingredienser.
- Häll i vattnet (5 dl) och blanda väl, låt stå i ca 10 min, (den lösa smeten tjocknar då).
- Bred ut smeten jämnt ca 3mm tunnt på bakplåtspapper. (Om det är svårt att få det jämnt kan man lägga ett papper på och kavla ovanpå det)
- För att få jämna bitar kan man skära i delar innan man sätter in i ugnen, ca 16 bitar.
- Strö lite havssalt (flingor) ovanpå efter smak.
- Grädda i varmluftsugn , 160° i ca 1 timme och 5 min.
Mycket gott med Bregott och några skivor god ost på:-)