Omelette är en smidig och snabb rätt. Man kan göra den naturell eller fylla den med det man vill.
Ingredienser till 1 pers:
Förslag på olika fyllningar.
- ngr skivor rökt skinka
- 0.5 dl hackad (tinad) spenat
- 1 dl riven ost
- 1 msk färska örtkryddor t.ex. basilika, dragon eller gräslök
- lite varmrökt lax
Gör så här:
- Vispa lätt ägg, grädde salt och ev. peppar i en bunke med en vanlig visp eller gaffel.
- Tillsätt om du vill någon av fyllningarna och blanda i äggsmeten, eller vänta med fyllningen tills omeletten nästan är klar.
- Hetta upp en stekpanna med smör på medelhög värme.
- Häll i äggsmeten i stekpannan när den är varm (när smöret slutat bubbla).
- Grädda omeletten genom att steka den på medelvärme eller något lägre (den ska inte bli bränd).
- Skaka pannan någon gång då och då så den lösa äggsmeten rinner ner.
- När kanten på omeletten börjar se klar ut kan man lyfta lite på den med en stekspade så att lös äggsmet i mitten rinner ner.
- När äggsmeten börjar stelna kan man lägga på fyllningen.
- När äggsmeten stelnat är omeletten klar (det brukar ta ca 5-10 minuter). Vik den dubbelt och lägg den på en tallrik och servera!