Äntligen har jag gjort LCHF Lasagne och det blev verkligen gott. Barnen tyckte till och med att den var godare än vanlig 🙂 Tyvärr har jag ingen bild, den tog slut för snabbt ;-). Jag får väl göra om den snart igen. Ursprungseceptet är hämtat från www.lchfgourmet.se där finns massvis med goda recept.

Det är ju en hel del jobb med lasagne eftersom det är köttfärssås, pasta och ostsås som ska göras, så jag tycker man kan passa på och göra en stor sats.

Ingredienser Köttfärs:

  • 2 msk smör elle 1 msk kokosfett och 1 msk smör
  • 1 gul finhackad lök
  • ca 1 kg blandfärs
  • 400 gr krossade tomater
  • 1 dl vatten
  • 1 dl rött vin
  • 2 tärningar köttbuljog
  • 2 msk tomatpure
  • 4 st vitlöksklyftor
  • 2 st lagerblad
  • 2 tsk oregano

Gör så här:

  1. Finhacka löken
  2. Smält fettet i en stor gryta, gärna gjutjärn.
  3. Fräs löken i fettet tills den blivit lite mjuk.
  4. Häll köttfärsen i grytan med lök och smör och fräs tills genomstekt.
  5. Häll i resten av ingredienserna och låt koka minst 40 min för fyllig smak.
  6. Smaka av med salt och peppar

 

 

Ingredienser pastaplattor,  2 plåtar:

  • 4 ägg
  • 125g färskost, (typ filadelfia)
  • 1/2 dl fiberhusk
  • Lite salt

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 150 grader:
  2. Knäck 4 ägg i en bunke och vispa en stund.
  3. Blanda i 125 gram färskost
  4. Tillsätt 1/2 dl fiberhusk.
  5. Salta något.
  6. Låt smeten svälla några minuter.
  7. Häll allt sedan på en pappersbeklädd plåt.
  8. Olja in ett bakplåtspapper och lägg arket ovanpå smeten.
  9. Kavla ovanpå tills smeten är tunn och täcker största delen av plåten.
  10. Grädda ugnen 10 minuter.
  11. Dela pastaplattorna efter storleken på formen, till formen jag använde var det perfekt att dela en plåt i två delar.

 

Ingredienser ostsås:

  • 75 gr smör
  • 4 dl creme fraiche
  • 3 dl grädde
  • 4 dl riven ost
  • ca 1,5 tsk salt
  • ca 1 krm malen muskot
  • 1-2 krm svartpeppar
  • 1/2 tsk örtkryddor

Gör så här:

  1. Smält smöret i en kastrull.
  2. Rör i creme fraîche och grädde i smöret och koka ihop några minuter.
  3. Riv osten och rör ner i gräddsmöret
  4. Smaksätt med kryddorna och smaka av med ev mera kryddor.

Lägg ihop lasagnen:

  1. Höj ugnsvärmen till 225 grader.
  2. Smörj en form
  3. Häll lite ostsås i botten
  4. Lägg ett lager köttfärssås
  5. Lägg på en pastaplatta
  6. Fortsätt varva ostsås, köttfärssås och pasta plattor
  7. Avsluta med ostsås på en pastaplatta och strö ev lite riven ost över, gärna parmesanost.
  8. Gratinera i ugnen ca 15-20 min, tills lasagnen får fin färg.

Servera gärna med en god sallad till på bladspenat, ruccola mm.

 

 

2 thoughts on “LCHF Lasagne

Lämna ett svar till Cecilia Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.